Gorivo za motor

Jedna od većih briga kod organizacije vožnje motorom kroz pustinjske krajolike je svakako potreba pravovremene posjete benzinskoj pumpi.

Kako sam odlučio Route 66 prevesti sam, bez vozila za potporu u kojem bi se našlo mjesta za neku količinu rezervnog benzina, briga oko mogućeg ostajanja na otvorenoj cesti praznog rezervoara mi se činila sasvim opravdanom, sve dok nisam porazgovarao sa nekolicinom ljudi koji su taj put odvezli prije mene.

Harley-Davidson Heritage Softail ima rezervoar u koji stane 18.93 litara benzina (5 galona), a potrosnja mu je 5.60 litara/100 km. Dakle sa punim rezervoarom prelazi 338 kilometara, što bi trebalo biti više nego dovoljno da se stigne od pumpe do pumpe čak i uz vjerojatna skretanja i povremena lutanja.

Na cijelom putu postoji nekoliko kritičnih dionica, što zbog udaljenosti gradova, što zbog propadanja lokalnih poslova u naseljima izvan gradova.

- Seligman, AZ do Kingman, AZ (preko Peach Springs)
Ova dionica duga je oko 140 kilometara i na njoj je vrlo malo benzinskih postaja, cijene znaju biti visoke i radna vremena vrlo različita.

- Kingman, AZ do Needles, CA (preko Oatmana, AZ i Topocka, AZ)
Pumpa postoji u Topocku, AZ, malo južno od Golden Shoresa, AZ: to je malo izvan Route 66 ceste na Powell Lake Rd. (prema zapadu), inače nećete naići na benzinsku postaju na ovom planinskom potezu dugom 108 kilometara.

- Needles, CA do Ludlowa, CA (preko Goffs, CA i Amboy, CA)
Ova dionica od 177 kilometara ima ograničen broj pumpi: Postoji pumpa u Fenneru, CA i Amboy, CA. Nijedno od tih mjesta nije jeftino.

- Ludlow, CA do Newberry Springs, CA
Nema benzina na ovom potezu od 52 kilometara.

Za svaki slučaj
Napunite rezervoar prije ulaska u ove dijelove puta:

  • Seligman, AZ
  • Kingman, AZ
  • Needles, CA ili na jednoj od posljednjih / prvih benzinskih crpki u nastavku
  • Ludlow, CA

I kao i uvijek, u pustinji se pola spremnika mora smatrati praznim: napunite rezervoar u prvoj sljedećoj prilici, nije vrijeme da kalkulirate oko razlike u cijenama jer ne želite riskirati da vam u pustinji motor ostane bez benzina.

Cijene benzina

Cijene plina mogu se brzo mijenjati. Postoje specijalizirane službe koje to prate, kao što je GasBuddy.

Prema proračunu, potrošnja bi trebala biti negdje oko 200 litara benzina, što bi koštalo negdje oko 150$ za cijeli put.


<< Prethodna Sljedeća >>

This post's comments feed